Gyermekkor és az omega-3 zsírsavak kapcsolata
Gyermekkor és az omega-3 zsírsavak kapcsolata
Édesanyaként Te is elgondolkoztál már azon, hogyan tehetnél még többet gyermeked fejlődéséért, tanulási képességeinek fokozásáért?
Képzeld el gyermeked idegrendszerét egy sürgő-forgó, örökmozgó, tevékeny, óriási információ mennyiséget feldolgozó laboratóriumként. Itt ezer és ezer, millió és millió kis tudós és asszisztens dolgozik, ők az idegsejtek. Egymás között a másodperc tört része alatt képesek kommunikálni és információkat eljuttatni pontosan oda, ahol szükség van rá. Ezt az idegpályákon keresztül teszik. Az idegpályák végtelen fontos részei az idegrendszerünknek, éppen ezért nagyon fontos a védelmük kialakítása és fenntartása. Amikor rosszul öltöztél fel és fáradtan, átfagyva hazaérsz, semmi másra nem vágysz, minthogy melegben legyél és minél előbb bekerülj az ágyba és puha, meleg paplanba burkolózz. Na, ezek az idegpályák is akkor érzik magukat a legjobban, vagyis akkor működnek tökéletesen, ha minél vastagabb, puhább védőréteg veszi körül őket. Ezt a védőréteget, vagyis a puha paplant az omega-3 zsírsavak biztosíthatják. Amikor ez a védőréteg vékony, azaz kevés az omega-3 zsírsav mennyisége gyermeked szervezetében - mert pl.nem eszik tengeri halat - akkor az idegpályák "fáznak" és nem tudnak tökéletesen működni. Nézzük meg, mik is ezek az omega-3 zsírsavak, miben találhatók, milyen táplálékkiegészítőt érdemes fogyasztani, milyen tünetekkel jár a hiánya?
Omega-3 zsírsavak
Olyan telítetlen zsírsavak, melyek nagy része esszenciális, vagyis a szervezetünk nem képes előállítani. Az omega-3 zsírsavak családjába tartoznak, az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA), a szteraidonsav (SDA), az eikozatriénsav (ETA3), az eikozatetraénsav (ETA), a heneikozapentaénsav (HPA) és a dokozapentaénsav (DPA). Ezek a zsírsavak a normál növekedéshez és az egészséghez feltétlenül szükségesek, valamint az idegrendszer és az agy szöveti felépítésében is fontos építőanyagok.
Az omega-3 zsírsavak általános jótékony hatásai
csökkenthetik a stressz negatív hatásait úgy, hogy csökkentik a kortizol szintet és javíthatják a szorongásos, depresszív állapotokat
nagymértékben gátolhatják az akut és krónikus gyulladásos folyamatok és az autoimmun megbetegedések kialakulását
megőrizhetik a szív-és érrendszer egészségét, mivel csökkentik a vér rossz zsír szintjét és az erek rugalmasan tartásával normalizálhatják a vérnyomást
megakadályozhatják a máj elzsírosodását, az elhízást, a metabolikus szindróma és az inzulinrezisztencia kialakulását, mert növelik a sejtek inzulinérzékenységét, így a szénhidrátok jobb felszívódását teszik lehetővé.
meggátolhatják a csontritkulás és kopások kialakulását, mivel optimalizálják a kálcium mennyiségét, növelve a csontok szilárdságát.
Gyerekekre gyakorolt jótékony hatások
harmonizálhatják a szem látóhártya-, és az agy-és idegsejtek működését
javíthatják a memória-, a koncentrációs- és a problémamegoldó képességeket
könnyebbé tehetik a tanulás, a számolás, az olvasás, az írás elsajátítását
kiegyensúlyozottabbá tehetik a gyermekek viselkedését
javíthatják az ellenállóképességet és az immunrendszer működését (megfázás, felső-és alsó légúti fertőzések, allergia, asztma tünetei ritkulhatnak)
összehangolttá tehetik a finommotorikát, az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt
segíthetnek az edzések utáni gyorsabb regenerációban és minimalizálhatják az izomsérülések előfordulását
Omega-3, omega-6, omega-9 zsírsavak aránya
A táplálkozás során az emberi szervezetbe a zsírsavak nem csak jótékony, hanem káros mennyiségben is bekerülhetnek. Minden zsírsavra jellemző, hogy akár a hiányuk, akár a túladagolásuk különböző betegségek kialakulását segíthetik elő. Különösen figyelni kell az omega-6 zsírsavak fogyasztására, mert ezen zsírsavak fokozott mennyiségben kerülnek be a szervezetbe.
Omega-6 zsírsavat (linolsav, arachidonsav) tartalmazó alapanyagok:
állati zsírok (pl. sertészsír)
növényi olajok/zsírok (pl. napraforgó olaj, repce olaj, kukorica olaj, mákolaj, szójaolaj, kókuszzsír).
Ezen alapanyagok fogyasztását nagymértékben csökkenteni kell, hogy a túlzott omega-6 zsírsav bevitel akadályozva legyen. Az ideális omega-3 és omega-6 arány: 1:1 és 1:4 között van, de a mai finomított és előregyártott élemiszerek, valamint a bő olajban vagy zsírban sült ételek miatt ez az arány sajnos 1:16 és 1:30 között van!
Az omega-6 zsírsavak túlzott és az omega-3 zsírsavak elégtelen bevitelének következményei
nagymértékben fokozódhat a sejtekben az oxidatív stressz és a szabadgyökképződés, így megnövekedhet a rosszindulatú elfajulások kialakulása
gyengülhet az erek rugalmassága, így fokozódhat az érelmeszesedés, ami magas vérnyomást, agyi érkatasztrófát (pl.stroke, agyvérzés), szívbetegségeket idézhet elő
kialakulhatnak gyulladásos folyamatok, ami számos betegség (pl. izületi gyulladások, elhízás, zsírmáj, autoimmun folyamatok) megjelenését okozhatják
nagymértékben gyengülhet az immunrendszer optimális működése, így a szervezet védtelenné válhat számos kórokozó támadásával szemben
fokozódhatnak a szorongásos, depresszív tünetek és a hiperaktivitás
felléphetnek tanulási nehézségek (dislexia - olvasási nehézség, discalculia – számolási nehézség, disgraphia – írási nehézség), figyelem és koncentrációs (SNI, ADHD), valamint mozgáskoordinációs zavarok is
Omega-9 zsírsavak (olein sav, erukasav)
Nem esszenciális zsírsavak, tehát az emberi szervezet maga is elő tudja állítani őket.
Omega-9 zsírsavakat tartalmazó élemiszerek: olajbogyó, olívaolaj, szőlőmagolaj, dió, káposztafélék. Az omega-9 zsírsavak legfőbb előnye, hogy nagyon erős antioxidánsok és nagymértékben megkötik a szabadgyököket.
Hogyan lehet biztosítani az omega-3 zsírsav bevitelét
A megfelelő omega-3 zsírsav bevitelét napjainkban már nem lehet teljes mértékben a táplálkozásból fedezni, így szükség van táplálékkiegészítők fogyasztására is.
Omega-3 zsírsavak bevitelére minden életkorban szükség van. Várandósság ideje alatt már a magzati korban nagyon sokat segíthet a magzat fejlődésében, ha az édesanya megfelelő minőségben és mennyiségeben fogyasztja az omega-3 zsírsavakat. Születés után az anytejjel ill. tápszerrel juthat megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav a csecsemő szervezetébe, kisgyermekkortól pedig a jó minőségű táplálék és táplálékkiegészítés segíthet a kiegyensúlyozott fejlődésben.
Az optimális táplálékkiegészítő kritériumai
megfelelő EPA és DHA arány
mind a 8 féle omega-3 zsírsavat tartalmazza
sztendertizált, természetes alapanyagú lágykapszula
független élelmiszerbiztonsági bevizsgálással rendelkezik nehézfémek és egyéb káros anyagok tekintetében
megfelelő technológiával készül (avasodás gátlás)
igazolt, kiírt alapanyagok származási hely feltüntetésével
Zárszó
Az omega-3 zsírsavak egészségre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan, számos kellemetlen állapottól és betegségek kialakulásától megvédheti az emberi szervezetet. Az omega-6 zsírsavak többlet bevitele miatti egyensúly borulás, valamint nagymértékű károsító hatások csökkentése érdekében a táplálkozásra és egyes konyhatechnológiai eljárások elhagyására nagy hangsúlyt kell fektetni. (amennyiben többet szeretnél megtudni az omega-6 zsírsavról, kattints ide). Magzati kortól kezdve kisgyermekkoron át a fiatal felnőtt korig bezárólag óriási segítséget nyújthatnak a minőségi, megfelelő mennyiségben és arányban bevitt zsírsavak az optimális agyi-, idegi-, hormonális- és testi fejlődésben. Felnőttkortól időskorig pedig biztosíthatják az agyszövet, az idegpályák és az egész szervezet megfelelő egészségét és normális működését. Amennyiben tanácsra vagy segítségre van szükséged, kérlek, keress az elérhetőségeimen!
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5417803/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése
Kedves Olvasóm!
Kérlek, hogy a kölcsönös tisztelet jegyében kerüld a vulgáris szavak és kifejezések használatát, köszönöm!