A bélflóra egyensúlyának szerepe egészségünk fenntartásában

A bélflóra egyensúlyának szerepe egészségünk fenntartásában

A bélmikrobiom egészségben betöltött szerepének felfedezése és ismertetése korunk egyik legkiemelkedőbb kutatási területe. Minden ember bélflórájának összetétele egyedi, sajátos mintázatot alkot, mely ugyanúgy, mint az ujjlenyomat, genetikailag meghatározott. Egyre több kutatás igazolja, hogy a mikrobiom összetételének változásai szoros kapcsolatban vannak a funkcionális bélbetegségek(IBS, IBD), elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, terhességi cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, vesekövesség, egyes nőgyógyászati betegségek, neurológiai elváltozások (pl.Parkinson-kór), autizmus, daganatos betegségek, valamint számos autoimmun folyamat kialalukásával. Ebben a cikkben megismertetlek olyan fogalmakkal, mint a probiotikum, a prebiotikum, a prebiotikus ételek és bemutatom Neked, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a bélflóra egyensúlyának megléte vagy hiánya.

Probiotikumok 

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyek az emberi szervezetre jótékony hatással vannak és a vastagbélben megtelepedve hozzájárulhatnak a bélflóra (mikrobiom) egyensúlyának fenntartásához.

Az étrendbe beiktatott probiotikumok egyensúlyba hozhatják a bélmikroflórát, csökkenthetik a rossz baktériumok számát, javíthatják a vastagbél egészségét, erősíthetik immunrendszerünket és légzőrendszerünket, megakadályozhatják számos rosszindulatú elfajulás kialakulását. A XXI.században az egyik legfontosabb feladatunk, hogy ezek az élő mikroorganizmusok, megfelelő minőségben és mennyiségben már gyermekkortól kezdve részévé váljon táplálkozásunknak. Az egészségügyi felmérések kimutatták, hogy amennyiben már csecsemőkortól megfelelő mikrobiommal rendelkezünk, előtérbe kerül kiváló egészségmegörző hatásuk, mivel meggátolhatják egyes allergiák, asztmák és felsőlégúti betegségek, valamint ételintoleranciák, ekcémák, bőrgyulladások(pl.atópiás dermatitisz) kialakulását. Már születésünk pillanatában nagyon fontos szerepe van, hogy normál úton vagy császármetszéssel jöttünk-e a világra, ill.,hogy anyatejes vagy tápszeres táplálásban volt-e részünk. Az anya mikrobiomját képező baktériumok átkerülnek az újszülött tápcsatornájába, ezért létfontosságú, hogy várandósság ideje alatt az édesanya bélflórája egyensúlyban legyen.


Prebiotikumok – a bélbaktériumok táplálékai

A prebiotikomok, olyan élelmi rostok (összetett szénhidrátok), amelyek kémiai kötéseiknek köszönhetően az emberi emésztőrendszeren (szájon, gyomron és vékonybélen) sértetlenül haladnak tovább, aztán a vastagbélbe jutva megkezdődik a fermentációjuk, mely serkentő hatással van a jótékony baktériumtörzsek szaprodására, így fenntartva a mikrobiom egyensúlyát. Legismertebb prebiotikum a cellulózon és a pektinen kívül, az inulin. Az inulin egy fehér színű, semleges illatú, enyhén édeskés ízű, vízben oldódó rost (poliszacharid). A bélmikroflóra egyensúlyának fenntartásán kívül, számos élettani hatással rendelkezik:

  • csökkentheti a csontritkulás kialakulását, mert lebontása során rövid szénláncú zsírsavak képződnek, melyek segítik az ásványi anyagok, pl.kálcium és magnézium felszívódását

  • csökkentheti a vér triglicerid-és koleszterin szintjét, mert akadályozza a lipidek felszívódását a táplálékból

  • csökkentheti a vastagbéldaganat, valamint áttétek kialakulásának és elfajulásának kockázatát

  • segíthet megelőzni az elhízást, mert csökkenti a cukrok és lipidek felszívódását, csökkenti az étvágyat, növeli a teltségérzetet

  • szerepet játszhat az étvágy szabályozásában, mert befolyásolja a GLP-1 aktivitását

  • segíthet az alkohol okozta májkárosodás regenerálódásában

  • erősítheti az immunrendszer múködését, mert javítja a gyomor.bélrendszeri működéseket (immunrendeszerünk 70%-a belekben van)

  • megszüntetheti a székrekedést, mert megfelelő adagban növeli a széklet gyakoriságát hasmenés okozása nélkül (napi 12g mennyiségben)


Probiotikus ételek – erjesztés és savanyítás előnyei

A probiotikus ételek azok az ételek, melyek előállítása során tejsavbaktériumokat használtak a savanyítás vagy a fermentálás során. A probiotikus baktériumkultúrák, mint pl. a Lactobacillus és a Bifidus törzsek képviselői, a bélflóra természetes helyreállítását segíthetik. Az alábbi élelmiszerek hatásos segítséget nyújthatnak a mikrobiom fenntartásában:

  • élőflórás, natúr joghurtok, kaukázusi kefírek

  • lágy, félkemény sajtok (pl.Gouda)

  • valódi kovászolt kenyér (savanykás ízű)

  • fermentált (nem ecetes eljárással készült) savanyúságok, pl.savanyú káposzta, kovászos uborka

                                           

A bélflóra egészsége, szervezetünk egészsége

A vastagbél egészségének helyreállítása és fenntartása az egyik legfontosabb feladata az egyensúlyban lévő bélbaktériumoknak, mivel az immunrendszerünk 70%-a a belekben található, így a kórokozókkal szembeni védekezésben óriási szerepük van.

  • megakadályozzák a belekben kórosan jelen lévő baktériumok és gombák szaporodását, így megszüntethetik számos kellemetlen tünet kialakulását, tartós fennállását. Ilyen tünetek: puffadás, szélgörcs, böfögés, gyomorégés (reflux), széklet halmazállapotbeli változás (hasmenés-székrekedés), teltségérzet, hányinger, émelygés,

  • részt vesznek a tápanyagok gyors lebontásában, így elősegíthetik a méreg-és salakanyagok, nehézfémek, gyulladást keltő- és karcinogén anyagok mielőbbi távozását a szervezetből,

  • támogatják a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását,

  • szerepet játszanak a szerotonin nevű anyag képződésében, így a bél-agy tengelyen keresztül csökkenthetik a lehangoltság, a kimerültség, a krónikus fáradság, a depresszív állapotok előfordulását és javíthatják az alvás minőségét,

  • hozzájárulnak a bélnyálkahártya egészségéhez, így megakadályozhatják a különböző gyulladásos bélbetegségek kialakulását, mint pl., IBS, fekélyes vastagbélgyulladás

  • segítenek helyreállítani a normális bélműködést és emésztést, valamint egyes emésztőenzimek termelését, így csökkenthetik az ételérzékenységek kialakulásának lehetőségét (pl. laktóz, glutén, hisztamin)

  • meggátolhatják a bél-tüdő tengelyen keresztül a felső légúti fertőzéseket és kezelés nélkül az ebből kialakuló makacs, nehezen gyógyuló tüdőgyulladást

  • támogatják az idegrendszer működését


A bélflóra károsító tényezői

Amikor a jótékony bélbaktériumok száma drasztikus mértékben lecsökken, akkor a káros baktériumok, gombák, paraziták elszaporodnak és létrehozzák a bélrendszeri diszbiózist (egyensúlytalanság). A bélflóra egyensúlytalanságának okai:

  • stresszes, mozgásszegény életmód

  • nagymértékű vagy rendszeres alkoholfogyasztás

  • rostban szegény, sok finomított, feldolgozott szénhidrátot tartalmazó étrend

  • rendszertelen, gyors(habzsoló) étkezés

  • indokolatlan, többszöri antibiotikumok szedése

  • savlekötők hosszan tartó, folyamatos használata

  • nem megfelelő táplálékkiegészítés

Az elmúlt évtizedben óriási mértékben megnövekedett a mikrobiom sérülése miatti rossz közérzetet okozó kellemetlen tünetegyüttes. Ezek gyakran alattomos módon rejtve maradnak, mert a a tünetek, panaszok nem utalnak egyértelműen problémára, pedig számos, később kialakuló betegség kiváltó oka lehet. A fenti környezeti- és életmódbeli tényezők hatására az alábbi tünetet, tüneteket felfedezed magadon, jusson eszedbe:

ezek bizony a diszbiózis jelei

  • puffadás, fokozott bélgázképződés, büdös szagú pukizás

  • ételérzékenység (intolerancia)

  • autoimmun folyamatok fellángolása

  • tompaság, állandó fáradtság(alvás után is), depresszív lehangoltság

  • görcsös székletürítés (inkább lágy, hasmenés jellegű)

  • krónikus, rossz szájszag

  • tápanyag-,vitamin-,ásványi anyag- és nyomelem hiányok


A megfelelő táplálékkiegészítés szempontjai

Számos, fajtájú, gyártmányú, halmazállapotú (folyékony, por, kapszula) bélflóra telepítőt lehet kapni gyógyszertárakban, drogériákban, gyógynövényboltokban, webáruházakban, MLM hálózatokban. Léteznek csak probiotikumok (a jótékony baktériumok törzseit tartalmazza), szimbiotikumok (a jótékony baktériumok mellett a nekik való élelmi rost is megtalálható), pszichobiotikumok (olyan jótékony baktériumok összessége, amelyek pozitívan befolyásolják a mentális egészséget). Mikor terméket választasz, az alábbi kritériumokra figyelj oda:

  • kapszulás forma az ideális kiszerelés (gyomorsavval szemben ellenálló)

  • klinikailag igazolt, biztosan élő mikroorganizmusokat tartalmazzon

  • koncentrált és hatásos legyen


Zárszó

Rohanó világunkban elengedhetetlen egészségünk megóvása, így az egyensúlyban lévő mikrobiom megléte létfontosságú, hogy a külső és belső egészségtelen hatásoktól megvédje szervezetünket. Napjainkban számos tényező károsíthatja bélflóránkat, de a diszbiózis tüneteit felismerve, gyorsan helyrehozható probiotikus étkezéssel vagy megfelelő minőségű táplálékkiegészítéssel. Bármilyen kérdés felmerül benned a fenti információk alapján vagy bizonytalan vagy, melyik táplálékkiegészítő lenne számodra megfelelő, keress bátran az elérhetőségeimen!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az éhség és a folyadékbevitel kapcsolata

Az ösztrogéndominancia kialakulása és hatása szervezetünkre

A rostok szerepe a táplálkozásban és az egészségmegőrzésben